ОСОБЛИВОСТІ ПАТОМОРФОЗУ ВАЖКИХ ВОГНЕПАЛЬНИХ ПОРАНЕНЬ ПЕЧІНКИ - Хорошун, Е.М.; Макаров, В.В.; Негодуйко, В.В.; Тертишний, С.В.; Тітов, Є.В.; Риженко, А.П.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначення особливостей патоморфозу вогнепальних поранень печінки. Вивчали частки печінки після вогнепальних осколкових поранень товстої кишки в терміни від 1 години до 6 діб після отримання поранення. Гістологічні препарати були забрані при первинних хірургічних втручаннях після вогнепальних поранень печінки та при повторних втручаннях. Найчастіше зустрічали поверхневі тріщини та субкапсулярні крововиливи різних форм та розмірів, які мали різноманітний колір від світло-червоного до темно-синього з розташуванням переважно на передньої частині діафрагмової поверхні і передніх відділах вісцеральної поверхні печінки. При розривах печінки визначалися порушення цілості паренхіми печінки на різну глибину з утворенням щілиноподібної порожнини. Розтрощення тканини мало різний ступінь глибини та об’єму – від поверхневого, з ураженням невеликих субкапсулярних шарів паренхіми, до глибокого, з перетворенням цілих часток печінки на безформну масу, що складається з розчавлених осередків, частково пов’язаних між собою залишками сполучної тканини. Автори висловлюють, що при патоморфологічному дослідженні травм печінки спостерігаються тріщини капсули та субкапсулярні крововиливи, розриви паренхіми печінки, розтрощення, гематоми. При травматичних некрозах паренхіми печінки стромальний компонент у вигляді портальних трактів перші дні залишається збереженим. При пораненнях з терміном більше 2 діб навколо гематом прогресує зона некрозу за рахунок ішемічних інфарктів, які можна пояснити тромбоутворенням в судинах та явищами гіповолемічного шоку.
Keywords: вогнепальні поранення; печінка; патоморфоз; патогенетичні механізми; хірургічна тактика; лікування; реабілітація