БІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ І ТЕРАПЕВТИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ PUNICA GTANATUM L - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Барбашова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Міщенко, В.К.; Кривошапка, О.В.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було узагальнення літературних джерел щодо фітохімії основних молекулярних механізмів дії та фармакологічних властивостей Punica granatum L, а також результатів експериментальних та клінічних досліджень його використання у клінічній медицині. Punica granatum L., століттями використовувався в традиційній медицині різних регіонів світу для профілактики та лікування широкого кола розладів здоров’я. Плід граната є визначним джерелом поживних речовин, включаючи харчові волокна, полісахариди, вітаміни, жирні кислоти та поліфеноли. Біологічно активні сполуки Punica granatum обумовлюють потужний потенціал та широкий спектр біологічної та фармакологічної активності. Шкірка, насіння та сік граната містять значну кількість фенольних сполук і мають антиоксидантну активність. Продемонстровано, що екстракт граната містить фенольні біоактивні компоненти, синергична дія яких проти вільних радикалів ймовірно пояснює встановлену антиоксидантну здатність екстракту. Продемонстровано, що кожна частина граната Punica gtanatum L. з величезною кількістю біохімічних властивостей пов'язана з протизапальною активністю. Встановлено, що екстракт граната виявив значну антибактеріальну (переважно бактерицидну), противірусну та протигрибкову дію. Поліфеноли, такі як пунікалін, пунікалагін та елагова кислота, є лише деякими з багатьох сполук, відповідальних за протиракову активність граната. Punica granatum та його похідні, такі як елагова кислота, можуть регулювати експресію та активність кількох молекулярних мішеней, пов'язаних з оксидативним стресом, запаленням, клітинним циклом, апоптозом, ангіогенезом, інвазією та метастазуванням, що робить перспективним продовження досліджень при різних патологічних станах.
Keywords: фітотерапія; Punica gtanatum L; антиоксидантна дія; протизапальна активність; антимікробна дія; противірусні властивості; антиканцерогенні властивості