АНТИФОСФОЛІПІДНИЙ ПАТЕРН ЯК СКЛАДОВА ПАТОГЕНЕЗУ ІНФАРКТУ МІОКАРДА - Бурдейна, Л.В.; Назарова, М.С.; Кузьмінова, Н.В.; Лозінський, С.Е.; Хоменко, В.М.; Швець, Л.В.; Князькова, І.І. (Світ медицини та біології, 2025)
Проведено системний огляд міжнародної літератури, використовуючи платформу Pubmed. Метою дослідження було отримати інформацію про роль антифосфоліпідного синдрому в патогенезі інфаркту міокарда. У молодих пацієнтів гострий інфаркт міокарду може бути першим проявом атифосфоліпідного синдрому. Молоді пацієнти до 50 років без додаткових факторів ризику серцево-судинних захворювань або атеросклерозу коронарних артерій з рецидивуючими серцево-судинними подіями, зокрема інфарктом міокарду, повинні проходити обстеження на антифосфоліпідний синдром.
Keywords: антифосфоліпідний синдром; інфаркт міокарда; гострий коронарний синдром; ішемічна хвороба серця; атеросклероз; тромбоз