БІОЛОГІЧНІ ЕФЕКТИ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ НА ОРГАНИ НЕРВОВОЇ СИСТЕМИ - Рибалка, Я.В.; Єрошенко, Г.А.; Шевченко, К.В.; Кононенко, С.В.; Тимошенко, Ю.В.; Шарлай, Н.М.; Пивовар, Н.М. (Світ медицини та біології, 2025)
В організмі глутамат натрію є медіатором периферичної і центральної нервової системи. В обох частинах він має відношення до метаболічної та збудливої функції. Глутамат натрію широко використовується в харчовій промисловості в якості підсилювач смаку. Незважаючи на те, що регулюючі органи з безпеки харчових продуктів в цілому визнають його безпеку для здоров’я, низкою досліджень вона ставиться під сумнів з огляду на довгострокову перспективу. Беручи до уваги все вищесказане, можна припустити, що глутамат натрію, доданий до дієти в надмірній кількості або за тривалого споживання, може викликати поведінкові, біохімічні та морфологічні зміни в таких структурах, як головний мозок, гіпокамп і мозочок дорослих ссавців та призвести до дисфукції в центральної нервової системи.
Keywords: глутамат натрію; харчові добавки; центральна нервова система; головний мозок