ДОСЛІДЖЕННЯ ВМІСТУ ХОЛЕСТЕРИНУ У РОТОВІЙ РІДИНІ ПАЦІЄНТІВ З ПЕРИІМПЛАНТИТАМИ НА ТЛІ ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНОГО КОМЛЕКСУ - Адубецька, А.Ю.; Шнайдер, С.А.; Скиба, В.Я.; Скульська, С.В.; Годованець, О.І.; Новікова, Ж.О.; Ходорчук, К.В. (Світ медицини та біології, 2025)
Дослідження було присвячено вивченню впливу лікувально-профілактичного комплексу на вміст холестерину в ротовій рідині пацієнтів з периімплантитом. У дослідженні взяли участь 40 пацієнтів з периімплантитом у віці від 25 до 55 років. У ротовій рідині пацієнтів визначали показники ліпідного обміну порожнини рота – холестерину. У пацієнтів, які отримували лікувально-профілактичний комплекс, рівень холестерину в ротовій рідині через місяць терапії знизився на 25 % порівняно з вихідними показниками. Через три місяці він знизився ще в 2,1 раза, наблизившись до рівня, що спостерігався у здорових осіб. У пацієнтів групи порівняння, які отримували лише стандартний протокол лікування, рівень холестерину в ротовій рідині залишався стійко підвищеним протягом усього періоду дослідження, що підкреслює необхідність додаткових втручань для досягнення значущої нормалізації ліпідного обміну при периімплантиті.
Keywords: ротова рідина; здоров'я порожнини рота; імплантати; лікувально-профілактичний комплекс; дорослі пацієнти