ПОВТОРНІ ВТРУЧАННЯ ПІСЛЯ РАДИКАЛЬНОЇ КОРЕКЦІЇ ТЕТРАДИ ФАЛЛО - Романюк, О.М.; Руденко, Н.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Тетрада Фалло зустрічається у 3,5 % всіх вроджених вад серця. Корекція даної вади: усунення обструкції вихідного тракту правого шлуночка, проводиться з використанням двох основних технік: трансанулярної латки і клапанозберігаючої техніки. У дослідженні проведено ретроспективний аналіз віддалених результатів 1352 радикальних корекцій тетради Фалло проведених у ДУ «Науково-практичний медичний центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України» в період з 1999 по 2022 роки. Середній вік пацієнтів при хірургічному втручанні становив 12,7 місяців, медіана віку – 9,8 місяці. Застосування трансанулярної латки становило 64,2 %, а клапанозберігаючої техніки – 35,8 %. Рання післяопераційна летальність склала 2,36 %, а загальна летальність – 3,46 %. Повторні втручання проводились у 213 (16,5 %) пацієнтів. Більшість повторних операцій було пов'язано з недостатністю клапана легеневої артерії (55,5 %) та обструкцією вихідного тракту правого шлуночка (40,7 %). Аналіз факторів ризику, за результатами кореляційного аналізу, показав, що застосування клапанозберігаючої техніки є незалежним фактором ризику повторних операцій (r=0,726, p
Keywords: вроджені вади серця; паліативні втручання; хірургічна корекція; ендоваскулярні втручання; трансанулярна пластика; клапанозберігаюча операція