ПРОГНОЗУВАННЯ РОЗВИТКУ КОГНІТИВНИХ ПОРУШЕНЬ У ПАЦІЄНТІВ ПІСЛЯ ПЕРЕНЕСЕНОЇ ІНФЕКЦІЇ COVID-19 - Філюк, І.О.; Кальбус, О.І.; Шастун, Н.П.; Ю. І. Гудар’ян, Y.I.; Макаров, С.О. (Світ медицини та біології, 2025)
Дана стаття присвячена прогнозуванню розвитку когнітивних порушень у пацієнтів після перенесеного захворювання COVID-19. В дослідження залучено 100 пацієнтів, 69 осіб основної групи та 31 особа контрольна група. За гендерним складом переважали чоловіки – 60 осіб. За результатами комплексного клініко-неврологічного обстеження, нейропсихологічного обстеження з урахуванням показників якості життя, проведення лабораторного обстеження, а саме рівня фосфорильованого нейрофіламента як предиктора розвитку нейродегенеративного процесу. У подальшому пацієнтів основної групи (n=69) було розділено на 2 підгрупи в залежності від рівня нейрофіламенту: підгрупа NfL-N з концентрацією, що не перевищую норму, та підгрупа NfL-P з концентрацією, що вище норми. Була розроблена прогностична модель розвитку когнітивних порушень у пацієнтів, що перенесли COVID-19 для удосконалення ранньої діагностики нейродегенеративних захворювань.
Keywords: прогнозування; когнітивні порушення; депресія; тривога; COVID-19; нейрофіламенти