РОЛЬ ДИСЛІПІДЕМІЇ У ПАТОГЕНЕЗІ ДІАБЕТИЧНИХ АНГІОПАТІЙ ТА ЇЇ КОРЕКЦІЯ З CRATAEGUS PENTAGYNA - Бадалова, A.T.; Алієва, А.Дж.; Алієв, С.Х.; Гусейнова, Ш.М.; Алієва, Дж.Т.; Гаджиєва, С.І.; Джафарова, Н.А. (Світ медицини та біології, 2025)
Цукровий діабет є однією з важливих медико-соціальних проблем, які постають перед системами охорони здоров'я всіх країн світу. Дисліпідемія відіграє істотну роль у патогенезі судинних ускладнень захворювання. У зв'язку з цим корекція ліпідного складу крові неминуча. Для вирішення цієї проблеми нами було проведено експериментальне дослідження на 21 кролику. Вивчалися показники ліпідів крові на тлі поєднаної дії аторвастатину та глоду при експериментальному діабеті. Встановлено, що при сумісному застосуванні аторвастатину з фітотерапією різко знижується кількість атерогенних ліпопротеїдів та підвищується рівень антиатерогенних ліпопротеїдів. Можна зробити висновок, що фітотерапію статинами рекомендовано включити до протоколу корекції дисліпідемії .
Keywords: цукровий діабет; загальний холестерин; тригліцериди; ліпопротеїни; глід п'ятистовпчиковий