ВПЛИВ ДОВГОТРИВАЛОГО ЦЕНТРАЛЬНОГО БЛОКУВАННЯ РЕЛІЗІНГГОРМОНУ ТРИПТОРЕЛІНОМ НА МАРКЕРНУ АКТИВНІСТЬ ОКИСНОГО СТРЕСУ В ПЕЧІНЦІ ЩУРІВ - Полив’яна, О. А.; Стецук, Є.В.; Шепітько, В.І.; Борута, Н.В.; Вільхова, О.В.; Пелипенко, Л.Б.; Лисаченко, О.Д. (Світ медицини та біології, 2025)
Протягом останніх двох десятиліть окислювальний стрес був однією з найгостріших проблем серед біологічних дослідників у всьому світі. Стрес можна визначити як процес зміненого біохімічного гомеостазу, спричиненого психологічними, фізіологічними або екологічними причинами. Недостатньо кількість тестостерону може посилити пошкодження печінки, викликане ожирінням. Окислювальні пошкодження пов'язані з причиною багатьох захворювань, таких як серцево-судинні захворювання, дегенерація нейронів і онкологія, а також впливають на процес старіння. Експеримент проведено на 60 статевозрілих білих щурах самцях. Тварини були розділені на 3 групи. 1 група – контрольна, щури яким вводився фізіологічний розчин (10 тварин). 2 група – щури, яким підшкірно вводили диферелін (трипторелін) у дозі 0,3 мг діючої речовини на кг маси тіла з активності препарату протягом 12 –ти місяців (25 тварин). 3 група – щури, яким вводили розчин триптореліну із розрахунку 0,3 мг діючої речовини на кг маси тіла для моделювання центральної депривації синтезу лютеїнізуючого гормону з додаванням кверцетину до харчування за допомогою гастрального зонду з перерахунку на масу тіла тварин тричі на тиждень (25 тварин). Трипторелін призводить до окисного пошкодження гепатоцитів через збільшення виробництва активних форм кисню та зниження активності антиоксидантних ферментів. Окислювальне пошкодження клітин печінки починається на молекулярному та клітинному рівнях вже на 1-й місяць спостереження. Додаткове введення кверцетину зменшує прояви окисного стресу за рахунок підвищенням активності антиоксидантних ферментів і зниженням продукції активних форм кисню.
Keywords: печінка; гепатоцит; оксидативний стрес; тестостерон; лютеїнізуючий гормон; кверцетин; трипторелін