ВПЛИВ АНТИОКСИДАНТУ РОСЛИННОГО ПОХОДЖЕННЯ НА КОРЕКЦІЮ ДИСТРОФІЧНО-ЗАПАЛЬНИХ ЗМІН ЯСЕН У ЩУРІВ ПУБЕРТАТНОГО ВІКУ - Романенко, О.Г.; Ейсмунд, П.А.; Хотімська, Ю.В.; Лавренюк, Я.В.; Голуб, А.В.; Самойленко, І.І.; Дудко, А.С. (Світ медицини та біології, 2025)
У патогенезі захворювань пародонту у підлітків основну роль грає порушення бар'єрних властивостей епітелію ясни, особливо на тлі захворювань верхніх відділів шлунково-кишкового тракту. Порушення мікроциркуляції активує процеси вільнорадикального окиснення з подальшою дезорганізацією структури тканин ясни. Метою дослідження стало вивчення впливу антиоксиданту рослинного походження на корекцію дистрофічно-запальних змін тканин ясни у щурів пубертатного віку з відтвореним рефлюкс-гастритом шляхом дослідження морфологічних змін. Модель гіпосекреторного рефлюкс-гастриту відтворювалася за допомогою інтрагастрального введення медичної жовчі 23 щурам пубертатного віку обох статей лінії Вістар. Наступні 15 днів тварини отримували рослинний препарат з антіоксидантним ефектом та плацебо-терапію. Дослідження гістологічних препаратів ясни проводили мікроскопічним методом після виведення щурів з експерименту. Морфологічні зміни в тканинах ясни щурів із відтвореним рефлюкс-гастритом представляли явища, характерні для судинних і стромальних білкових дистрофій з запалювальним компонентом, що є ознакою дистрофічно-запальних процесів. Застосування антиоксиданту рослинного походження стимулювало процеси проліферації епітелію та сприяло диференціюванню клітин на фоні відновлення мікроциркуляторного русла.
Keywords: ясна; гіпоксія; вільнорадикальне окислення; дистрофія; рефлюкс; гастрит; антиоксидантна терапія