АНАЛІЗ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ДІАГНОСТИКИ ТА ЛІКУВАННЯ ВУГРОВОЇ ХВОРОБИ ТА ЇЇ УСКЛАДНЕНЬ - Запольський, М.Е.; Святенко, Т.В.; Запольська, Д.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Метою дослідження було визначення основних принципових шляхів та схеми діагностики та терапії вугрової хвороби та її ускладнень з очевидним розумінням патофізіологічних механізмів цієї складної шкірної патології. Автори критично проаналізували значний масив сучасної зарубіжної літератури з основних питань клінічних проявів вугрової хвороби, особливостей її діагностики у дитячому віці, у чоловіків та жінок, а також навели дані фахівців із сучасних методів лікування даної дерматологічної патології. Наведено також дані власних клінічних спостережень щодо особливостей діагностики та лікування ускладнень постакне. Огляд сучасної літератури вказує на необхідність розробки нових діагностичних та терапевтичних алгоритмів акне/ постакне з урахуванням індивідуальних особливостей організму хворого (гормональний фон, супутня патологія, метаболічні порушення, спосіб життя та інше). Автори висловлюють важливість визначення найбільш ефективні методи корекції постакне ускладнень, які дозволяють ефективно блокувати атрофічні постакне ушкодження шкіри та в короткий термін досягати максимального клінічного ефекту.
Keywords: вугрова хвороба (акне); постакне; ускладнення; шкірні рубці; патофізіологічні механізми; діагностика; лікування