ЛІКУВАННЯ ПАЦІЄНТІВ З ПОЄДНАННЯМ АНКІЛОЗУЮЧОГО СПОНДИЛІТУ ТА ХВОРОБИ КРОНА - Кульчицька, О.М.; Кузьмінова, Н.В.; Лозинський, С.Е.; Князькова, І.І.; Калініченко, С.О.; Назарова, М.С.; Бурдейна, Д.М. (Світ медицини та біології, 2025)
Анкілозуючий спондиліт і хвороба Крона — це хронічні запальні захворювання, які впливають як на фізичне, так і на психологічне здоров'я. Анкілозуючий спондиліт в основному вражає хребет, спричиняючи біль, запалення та скутість, що може призвести до інвалідності. Хвороба Крона вражає шлунково-кишковий тракт, викликаючи запалення кишечнику, пошкодження тканин та ускладнення, такі як стеноз і нориці, з симптомами болю в животі та діареї. Хоч ці захворювання вражають різні ділянки тіла, їх запальні процеси мають подібні механізми і часто співіснують у одного пацієнта. Обидва захворювання пов'язані з дисфункцією імунної системи, що призводить до хронічного системного запалення. Лікування спрямоване на зменшення симптомів, досягнення ремісії та запобігання ускладненням. Однак терапія для супутніх анкілозуючого спондиліту і хвороби Крона повинна бути ретельно спланована, оскільки препарати, що використовуються для одного захворювання, такі як нестероїдні протизапальні препарати для анкілозуючого спондиліту, можуть погіршити перебіг хвороби Крона. Препарати біологічної терапії, які націлені на запальні механізми, такі як інгібітори фактора некрозу пухлини α та блокатори інтерлейкінів, значно покращили лікування, однак необхідні індивідуальні підходи через різну ефективність і побічні ефекти.
Keywords: анкілозивний спондиліт; запальні захворювання кишечнику; хвороба Крона; наспецифічний виразковий коліт