ВПЛИВ ПСИХОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ НА СТАН ТОВЩИНИ КОМПЛЕКСУ ІНТИМА-МЕДІА ТА ФАКТОР НЕКРОЗУ ПУХЛИН-АЛЬФА У МОЛОДИХ ЧОЛОВІКІВ 18–25 РОКІВ - Біловол, О.М.; Князькова, І.І.; Міщенко, В.М.; Барбашова, В.О.; Кузьмінова, Н.В.; Кривошапко, О.В.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою роботи було вивчити вплив психоемоційного статусу на стан судинної стінки, вміст С-реактивного протеїну та фактору некрозу пухлин-альфа в крові у чоловіків 18–25 років. Обстежено 65 молодих чоловіків (середній вік 21,9±2,3 роки) без серцево-судинної патології та будь-яких соматичних захворювань в анамнезі. В залежності від психоемоційного стану (опитувальник тривожності Ч.Д. Спілберга) було виділено 2 групи: з високою тривожністю – 35 осіб (основна група) та без порушень психоемоційного статусу – 30 осіб (контрольна група). Встановлено, що в основній групі спостерігалось збільшення товщини комплексу інтима-медіа, зміни еластичності сонних артерій за даними коефіцієнтів еластичності і розтяжності сонних артерій, модулів Петерсона і Юнга в порівнянні з контрольною групою. Визначено, що чоловіків з високим рівнем тривожності молодого віку визначається збільшення вмісту С-реактивного протеїну та фактора некрозу пухлин-α в сироватці крові в порівнянні з групою без порушень психоемоційного статусу.
Keywords: молоді чоловіки; психоемоційні порушення; еластичність артеріальної стінки; фактор некрозу пухлин-α; С-реактивний протеїн