ОЦІНКА ВІДДАЛЕНИХ РЕЗУЛЬТАТІВ ВІДЕОЛАПАРОСКОПІЧНОЇ ТОТАЛЬНОЇ ГІСТЕРЕКТОМІЇ З ДОДАТКАМИ ТА БІЛАТЕРАЛЬНОЮ ФІКСАЦІЄЮ КУКСИ ПІХВИ У ЖІНОК З ГЕНІТАЛЬНИМ ПРОЛАПСОМ - Дудченко, В.М.; Громова, А.М. (Світ медицини та біології, 2024)
Генітальний пролапс є розповсюдженим захворюванням з тяжким перебігом. Методи лікування зазвичай хірургічні, однак переваги окремих хірургічних методів лікування досі залишаються відкритим питанням. Метою дослідження було проаналізувати результати лікування жінок з генітальним пролапсом через 6 та 12 місяців, яким була виконана відеолапароскопічна тотальна гістеректомія з додатками та білатеральною фіксацією кукси піхви. Після проведеного вищевказаного оперативного лікування жінок з генітальним пролапсом виявлено достовірне зменшення в 5 разів кількості жінок, що скаржились на утруднене сечовипускання, скарги на відчуття чужорідного тіла в піхві відмічались в 3 рази рідше, нетримання сечі не виявилось у обстежуваних жінок, а також неспецифічний запальний процес в піхві після оперативного лікування відмічений в 9 разів рідше порівняно з цими ж даними до операції.
Keywords: гінекологія; хірургія; комбіновані операції; лапароскопічна операція; оперативне лікування