РІЧНИЙ СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ СМЕРТНОСТІ ВІД СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ У СЕЙСМІЧНО НЕСТАБІЛЬНИХ РЕГІОНАХ АЗЕРБАЙДЖАНА - Ефендієва, Л.Г.; Садигова, Т.А.; Алекперова, А.К.; Мамедлі, С.М.; К. Ф. Мамед’ярова, K.F.; Керімова, Е.З. (Світ медицини та біології, 2024)
З метою вивчення впливу геофізичних та сейсмічних параметрів у нестабільних регіонах Азербайджану на показники смертності від серцево-судинних патологій було проаналізовано медичні картки 4043 пацієнтів. Оцінено кількість смертей, їх причини, розподіл за статтю та віком, встановлено зв'язок з магнітудою землетрусів, глибиною епіцентру та сейсмічною активністю. Землетруси магнітудою 1,1–2,0 та глибиною менше 10 км суттєво вплинули на показники смертності. У осіб із серцево-судинними патологіями ризик смерті від землетрусу в 1,63 рази вищий, ніж у осіб без таких патологій. У осіб із серцево-судинними захворюваннями шанси померти у 2,67 рази вищі, ніж у осіб без таких патологій. Серцево-судинні патології становлять 5,79 % варіації загальної смертності серед усіх причин. Ці результати свідчать, що серцево-судинні патології значно збільшують ризик смерті.
Keywords: серцево-судинна патологія; смертність; землетрус; сейсмічні параметри