ЗАСТОСУВАННЯ МЕМБРАНИ ЗІ ЗБАГАЧЕНОГО ТРОМБОЦИТАМИ ФІБРИНУ ПРИ ІНТРАОПЕРАЦІЙНІЙ ПЛАСТИЦІ ПЕРФОРАЦІЙ НОСОВОЇ ПЕРЕГОРОДКИ - Лобурець, А.В.; Безега, М.І.; Лобурець, В.В.; Гасюк, Ю.А. (Світ медицини та біології, 2024)
У статті розглядаються варіанти інтраопераційного закриття перфорації носової перегородки під час септопластики, в тому числі з використанням мембран зі збагаченого тромбоцитами фібрину, що виникає під час септопластики. Автори аналізують основні причини виникнення цього ускладнення, серед яких механічне пошкодження слизової оболонки, надмірне видалення хряща та порушення кровопостачання тканин. Проведено комплексне лікування 36 пацієнтів, які були госпіталізовані в оториноларингологічне відділення для планового хірургічного лікування з приводу різних видів викривлення перегородки носа з порушенням носового дихання і у яких під час оперативного втручання виникла ятрогенна перфорація носової перегородки. Окрім пластики перфорації носової перегородки, деяким пацієнтам застосовували мембрану зі збагаченого тромбоцитами фібрину, отриману шляхом центрифугування 10 мл венозної крові пацієнта при 2000 об/хв протягом 15 хвилин. Наголошується на важливості післяопераційного догляду, що включає регулярне зволоження носової порожнини, уникнення фізичних навантажень та профілактику інфекцій. Персоналізований підхід до лікування та використання сучасних біоматеріалів дозволяють покращити результати закриття перфорацій і мінімізувати ризик рецидивів.
Keywords: перфорація носової перегородки; пластика перфорації; септопластика; інтраопераційне закриття; PRF-мембрана