ЗМІНА РІВНЯ ГЕМОГЛОБІНУ В РЕАНІМАЦІЙНОМУ ПЕРІОДІ У ХВОРИХ З ЧЕРЕПНО-МОЗКОВОЮ ТРАВМОЮ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ХАРАКТЕРУ ТРАВМИ - Магеррамбейлі, І.Ш.; Керімова, Т.Б.; Мірза, В.С.; Гулієв, Е.Р. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначення можливого зв'язку між характером травми та показниками рівня гемоглобіну у пацієнтів, доставлених до стаціонару з черепно-мозковою травмою. До дослідження було включено 299 травматологічних хворих, доставлених до Клінічного медичного центру через 1–1,5 години після травми. Крім поділу пацієнтів за статтю, вони були поділені на вікові діапазони та походження травми. Пацієнти були проаналізовані за 4 групами залежно від ізольованості черепно-мозкової травми або її поєднання з іншими травмами, у кожній групі показники гемоглобіну визначалися у зразках крові 4 рази на 1–й, 2–й, 3–й та 4–й день. Середній рівень зазначеного параметра в осіб із черепно-мозковою травмою становив 97,4±2,5 г/л (50,0–157,0 г/л). У 32 пацієнтів, які перенесли змішану форму травми, середній показник становить 88,8±3,2 г/л (50,0–142,0 г/л). Результати показують, що не спостерігалося значних відмінностей між рівнем гемоглобіну в крові та характером черепно-мозкових травм. Однак, безперечно, дослідження пацієнтів з черепно-мозковою травмою важливо проводити в гострому періоді патології.
Keywords: черепно-мозкова травма; поєднані травми; адаптивний імунітет; рівень гемоглобіну