УСКЛАДНЕННЯ ДЕНТАЛЬНОЇ ІМПЛАНТАЦІЇ У ПАЦІЄНТІВ З НАДЛИШКОВОЮ ВАГОЮ - Панахов, Н.А.; Сафаров, М.А.; Мамедов, Ф.Ю. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було вивчити стан тканин пародонту та мікрофлори ротової порожнини після дентальної імплантації у осіб з ожирінням. Клінічна та мікробіологічна оцінка ускладнень дентальної імплантації проведена серед 15 хворих з ожирінням та периімплантатним мукозитом (I група), 15 пацієнтів з метаболічними порушеннями та дентальним периімплантитом легкого ступеня (II група) та у III групі (20 аналогічних соматичних хворих без виражених патологічних змін пародонту та периімплантатної зони). Ожиріння на тлі інтенсивного відкладення м'якого зубного нальоту та формування твердих зубних відкладень у зоні ортопедичної конструкції, підсадженої на імплантат, у соматичних хворих з периімплантатним мукозитом і периімплантитом сприяло достовірному підвищенню (Р
Keywords: дентальні імплантати; захворювання периімплантних тканин; перимукозит; периімплантит; мікробіота