ЗНАЧЕННЯ ЕЛЕКТРОННО-МІКРОСКОПІЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В ДІАГНОСТИЦІ РАКУ ЕНДОМЕТРІЮ - Сафарова, С.І.; Багірова, Ш.Х.; Гіблалієва, Н.Г. (Світ медицини та біології, 2024)
Електронна мікроскопія має вирішальне значення для діагностики проліферативних змін при раку ендометрію. Визначення атипових клітин на цитології представляє складне завдання, і електронна мікроскопія допомагає подолати це. У дослідженні взяли участь пацієнти з проліферативними змінами ендометрію, включаючи рак ендометрію, які були направлені до онкологічної клініки АМУ та спостерігалися з 1999 по 2004 рік. Зразки тканин були проаналізовані за допомогою світлової та електронної мікроскопії. Хворі були поділені на три групи: високодиференційований варіант (G1, n=53), помірно диференційований варіант (G2, n=40) та низькодиференційований варіант (G3, n=39). Виявлено атипову залізисту гіперплазію та структурні деформації десмосом, такі як зменшення числа десмосом у пухлинах G2 та повна дезорганізація у пухлинах G3. Слабко диференційовані пухлини виявили виражений ядерний поліморфізм, більше 50 % деградації десмосом та набряк мітохондрій, тоді як у добре диференційованих аденокарциномах спостерігалися слабка деформація ядер та менше 20 % деградації десмосом. Ці результати є цінними даними для прогнозування розвитку проліферативних процесів раку ендометрію і дають важливу інформацію для розуміння динаміки захворювання.
Keywords: рак ендометрію; електронна мікроскопія; атипові клітини; десмосоми; ядерний поліморфізм; набряк мітохондрій; диференціація пухлини