ХАРАКТЕРИСТИКА ЛІКУВАЛЬНОГО ПРОЦЕСУ У ПАЦІЄНТІВ З ПЕРЕЛОМАМИ ДОВГИХ КІСТОК ВЕРХНЬОЇ КІНЦІВКИ НА ТЛІ COVID-19 - Танасієнко, П.В.; С. О. Гур’єв, S.O.; Скобенко, Е.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою нашого дослідження було проаналізувати розподіл пацієнтів з переломами плеча у період епідемії COVID-19 та визначити зміни у підходах до їх лікування. Для виконання нашого дослідження нами ретроспективно проаналізовано лікування 289 пацієнтів з травмою, що проходили стаціонарне лікування у Київській міській клінічній лікарні швидкої медичної допомоги з 2019 по 2021 рік. Під час епідемії COVID-19 значно зменшилась кількість випадків пошкодження поясу верхньої кінцівки, що включало всі локалізації крім пошкодження дистального відділу передпліччя, де виявлено зростання кількості у цей період. Епідемічні обмеження та механізми скринінгу пацієнтів з переломами верхньої кінцівки під час COVID-19 змінили підходи до лікування пацієнтів з переломами верхньої кінцівки у бік більш широкого використання консервативних методик лікування, що стосувалось усіх локалізацій, крім пацієнтів з переломами дистального відділу плечової кістки, де структура лікування показала майже однакову тенденцію у порівнянні з лікуванням подібних пацієнтів у доковідному періоді.
Keywords: переломи; плечова кістка; кістки передпліччя; пандемія; хірургічне лікування; консервативне лікування; COVID-19