ЗМІНИ ВНУТРІШНЬОНИРКОВОГО ЕНЕРГЕТИЧНОГО ОБМІНУ ПРИ ГОСТРОМУ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОМУ ПІЄЛОНЕФРИТІ, УСКЛАДНЕНОМУ СУПУТНЬОЮ ГІПЕРГЛІКЕМІЄЮ, ПРИ ФАРМАКОЛОГІЧНІЙ КОРЕКЦІЇ - Борисов, С.О.; Костєв, Ф.І.; Борисов, О.В.; Михейцева, І.М.; Коломійчук, С.Г.; Шостак, М.В.; Тірон, О.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначення ролі показників енергетичного обміну в патогенезі гострого пієлонефриту при супутньому цукровому діабеті в експерименті за умов фармакологічної корекції. У щурів моделювали гострий пієлонефрит та гострий пієлонефрит, ускладнений гіперглікемічним станом при цукровому діабеті I та ІІ типу. Щури з гострим пієлонефритом, ускладненим цукровим діабетом I та ІІ типу, протягом 14 днів отримували етіотропний медикаментозний вплив та етіопатогенетичний медикаментозний вплив. Через 28 діб після початку моделювання в нирках щурів визначали вміст лактату, пірувату, глюкозо-6-фосфату, АТФ та АДФ, а також співвідношення вільних НАД/НАДН. Супутній гіперглікемічний стан на тлі гострого пієлонефриту сприяє поглибленню енергетичних порушень в нирках щурів, які проявляються зростанням рівня лактату та зниженням пірувату, глюкозо-6-фосфату, АТФ. У тканинах нирки при гострому пієлонефриті на тлі супутнього цукрового діабету, особливо при I типі, виявлено подальше поглиблення порушення енергетичного обміну, виснаження резерву АТФ, що може бути пов’язано з порушенням синтезу АТФ, поглиблюючи стан гіперглікемії та сприяючи розвитку гіпоксії та ацидозу. Сумісне введення сукцинат-вмісних сполук і донатора рибонуклеїнової кислоти спричинило відновлюючий вплив на показники енергетичного обміну в тканині нирок при гострому пієлонефриті, ускладненому цукровим діабетом. Результати дослідження свідчать про доцільність сумісного введення сукцинат-вмісних сполук і донаторів рибонуклеїнової кислоти в клінічних умовах з метою нормалізації вмісту лактату, пірувату та енергетичного потенціалу в організмі хворих на гострий пієлонефрит з супутнім діабетичним ураженням нирок.
Keywords: гострий пієлонефрит; стрептозотоцин-спричинений діабет; щури; енергетичний обмін; медикаментозна корекція