ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА ОЦІНКА МАРКЕРІВ КІСТКОВОЇ ТКАНИНИ ЩУРІВ НА ТЛІ ПЕРЕКИСНОГО ПАРОДОНТИТУ, АЛІМЕНТАРНОГО ДЕФІЦИТУ БІЛКУ ТА ЛІКУВАЛЬНО-ПРОФІЛАКТИЧНИХ ЗАХОДІВ - Гуртова, Я.М.; Шнайдер, С.А.; Дєньга, О.В.; Строченко, Є.О.; Хороз, Л.М.; Топов, І.Г.; Рачинський, С.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження було присвячено вивченню впливу лікувально-профілактичного комплексу на біохімічні маркери кісткової тканини у щурів з пероксидним пародонтитом та білковою недостатністю. В експерименті взяли участь 30 щурів-самців лінії Вістар, яких поділили на три групи: інтактну, групу з поєднаною патологією та групу з поєднаною патологією, які отримували лікувально-профілактичний комплекс. У гомогенатах кісткової тканини тварин визначали активність лужної та кислої фосфатаз як маркерів остеобластичної та остеокластичної активності відповідно. Лікувально-профілактичний комплекс призвів до достовірного підвищення індексу мінералізації та зменшення атрофії альвеолярної кістки, перевищуючи результати, що спостерігалися в групі з нелікованою поєднаною патологією. Таке покращення показників кісткової тканини свідчить про потенціал лікувально-профілактичного комплексу щодо відновлення процесів кісткоутворення та пригнічення резорбтивної активності, що підкреслює його придатність для профілактики деградації кісткової тканини в умовах аліментарної недостатності та оксидативного стресу.
Keywords: пародонтит; кісткова тканина; щури; експеримент; біохімічні маркери