ВПЛИВ НЕЙРОПРОТЕКТОРНОЇ ТЕРАПІЇ ЦИТІКОЛІНОМ НА ПЕРЕБІГ ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНОГО НЕІНФЕКЦІЙНОГО ПЕРЕДНЬОГО ТА СЕРЕДНЬОГО УВЕЇТУ - Зборовська, О.В.; Горянова, І.С.; Ульянов, В.О.; Дорохова, О.Е.; Мальцев, Е.В.; Молчанюк, Н.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Неінфекційні передні та середні увеїти – це значна група увеїтів, що призводить до зниження гостроти зору, а нерідко і до сліпоти. Метою дослідження було визначити особливості клінічного перебігу та мофрологічних змін хоріоідеї, сітківки і зорового нерву на ранніх та пізніх строках перебігу експериментального неінфекційного переднього і середнього увеїту за умов нейропротекторної терапії цитіколіном. Вивчався клінічний перебіг захворювання та мофрологічні зміни на 10–13 та 33 добу після введення провокуючої дози. Застосування цитіколіну призвело до зменшення виразності запалення при увеїті. В першу чергу за рахунок зменшення набряку рогівки та райдужної оболонки. Що підтверджується за допомогою гістоморфологічного дослідження. Це зменшення порушення цитоархітектоніки сітківки, дегенеративних та деструктивних змін її нейронів, зменшення набряку клітин сітківки і зорового нерва; активація внутрішньоклітинних компенсаторних процесів в сітківці, зокрема, в клітинах пігментного епітелію, а також в гліальних клітинах зорового нерву.
Keywords: передній увеїт; середній увеїт; експериментальна тваринна модель; судинна оболонка; сітківка; зоровий нерв; цитіколін