ВИПАДОК ПОЄДНАННЯ ФОЛІКУЛЯРНИХ КІСТ НИЖНЬОЇ ЩЕЛЕПИ З КІСТАМИ ПРОРІЗУВАННЯ У ДИТИНИ - Ткаченко, П.І.; Білоконь, С.О.; Доленко, О.Б.; Старченко, І.І.; Коротич, Н.М.; Попело, Ю.В.; Лохматова, Н.М. (Світ медицини та біології, 2024)
В літературі описані клінічні випадки сполучення фолікулярної кісти щелеп з іншими патологічними процесами. Нами проведено клініко-морфологічний аналіз випадку поєднання двосторонньої фолікулярної кісти нижньої щелепи з кістами прорізування у 7-річного пацієнта. Остаточний клінічний діагноз: фолікулярні кісти нижньої щелепи від 36 і 46 зубів, кісти прорізування в бокових відділах нижньої щелепи в ділянках 36 та 46 зубів. Пацієнту проведено цистотомію. При цьому 75 та 85 зуби залишені в зубних рядах; частково оголені коронки 36 і 46 зубів. Якихось особливостей морфологічної картини післяопераційного матеріалу ми не виявили. В той же час кіста прорізування, яка виникає над зубом, що прорізується, не призводить до виникнення дефекту у вигляді кісткових порожнин, однак гідравлічний тиск її вмісту гальмує прорізування зуба. Отже, не слід забувати, що розмаїття сполучень кіст щелеп, зокрема і фолікулярних, з іншою патологією щелепних кісток, вимагає виваженого, диференційованого, індивідуалізованого підходу при проведенні діагностичних заходів та виборі лікувально-реабілітаційної тактики для кожного пацієнта.
Keywords: діти; щелепи; одонтогенні кісти; фолікулярні кісти; цистектомія