ЗМІНИ СТАНУ СЕРЦЕВО-СУДИННОЇ СИСТЕМИ У МОЛОДИХ ЧОЛОВІКІВ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ЇХ ПСИХОЛОГІЧНОГО СТАТУСУ - Бiлoвoл, O.M.; Kнязькова, I.I.; Mищенко, В.M.; Гoлoвaчова, В.O.; Kузьміновa, Н.В.; Kривошапка, О.В.; Aбрамовa, Л.П. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою роботи було вивчити вплив психоемоційного стану на клініко-гемодинамічні показники і рівень фізичної працездатності у молодих чоловіків. Обстежено 82 молодих чоловіків (середній вік 28,4±5,2 роки) без серцево-судинної патології та будь-яких соматичних захворювань в анамнезі. В залежності від психоемоційного стану за даними опитувальника тривожності Ч.Д. Спілберга обстежені чоловіки біли розподілені на 2 групи: основна – з високою тривожністю – 43 особи і контрольна – 39 осіб без порушень психоемоційного статусу. Встановлено, що у чоловіків без патології серцево-судинної системи молодого віку з підвищеним рівнем тривожності за шкалою Ч.Д. Спілберга встановлено зниження фізичної працездатності за даними проби з дозованим фізичним навантаженням. Визначено, що у чоловіків молодого віку зі зниженою фізичною працездатністю та підвищеним рівнем тривожності виявляється висока поширеність порушень ритму серця за даними добового моніторування ЕКГ та відзначаються ознаки діастолічної дисфункції лівого шлуночка.
Keywords: особи молодого віку; психоемоційні порушення; добовий моніторинг електрокардіографії; проба з дозованим фізичним навантаженням; діастолічна функція