ВПЛИВ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ НА ФОРМУВАННЯ СТРЕСОСТІЙКОСТІ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ПІД ЧАС ВИКОНАННЯ СПЕЦІАЛЬНИХ СЛУЖБОВО-БОЙОВИХ ЗАВДАНЬ - Голованова, І.А.; Охріменко, І.М.; Шарапова, Ю.В.; Федик, А.О.; Філіппов, М.О.; Мішенюк, Р.М.; Ляхова, Н.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було дослідити вплив рухової активності на формування стресостійкості військовослужбовців під час виконання спеціальних службово-бойових завдань. До дослідження було залучено 123 офіцери віком 30–55 років, які виконували завдання у зоні бойових дій (до 6 місяців) у штабах (командних пунктах) на посадах управлінського рівня. Було сформовано групу А (n=37) – офіцери, які регулярно займалися фізичними вправами, та групу В (n=86) – офіцери, які не дотримувалися режиму рухової активності. Методи: бібліосемантичний, анкетування, психоліагностичний, статистичний. Встановлено, що стрес під час виконання службово-бойових завдань відчувають усі без виключення офіцери. Соматичні симптоми стресу притаманні і офіцерам, які регулярно займалися фізичними вправами, і тим, які не дотримувалися режиму рухової активності. Однак, частота прояву симптомів стресу у офіцерів групи В є достовірно (р˂0,001) вищою, ніж у групі А. Рівень стресу, що оцінювався за трьома психодіагностичними методиками, в офіцерів групи А після повернення з відрядження виявився достовірно нижчим, ніж у групі В (р
Keywords: стрес; стресостійкість; офіцери; військовослужбовці; рухова активність; здоров’я