СТРУКТУРНО-ФУНКЦІОНАЛЬНІ ЗМІНИ В ЯЄЧКАХ ТА ЕЯКУЛЯТІ НЕПЛІДНИХ ЧОЛОВІКІВ, ЗУМОВЛЕНІ ЕПІДЕМІЧНИМ ПАРОТИТОМ - Грицуляк, Б.В.; Геращенко, С.Б.; Грицуляк, В.Б.; Случик, І.Й.; Глодан, О.Я.; Халло, О.Є. (Світ медицини та біології, 2024)
В проведеному нами дослідженні була поставлена мета вивчити структурно-функціональні зміни в яєчках та еякуляті 12-ти чоловіків зрілого віку, в анамнезі яких діагностовано перенесений епідемічний паротит. Ультразвукове сканування та кольорову ультразвукову ангіографію яєчок провели в клініко-діагностичному центрі на апараті Siemens Sonoline G60S («Siemens AW», Німеччина). Визначали об’єм яєчок та показники гемодинаміки в них: пікову швидкість артеріального кровотоку, діастолічну швидкість кровотоку, середню швидкість кровотоку, об’ємний кровоток. У 7-ти біоптатах яєчок неплідних чоловіків з цією патологією, забраних в урологічному відділені Обласної клінічної лікарні Івано-Франківської обласної ради, досліджували гістоструктурні зміни, а в еякуляті – концентрацію сперматозоїдів, їх морфологічні форми та рухливість за загальноприйнятими методами. За даними ультразвукової діагностики у неплідних чоловіків, в анамнезі яких діагностовано паротит, об’єм яєчок зменшився, в середньому, до 17,31±1,20 см3 проти 19,50±1,40 см3 у контролі. За цих умов максимальна швидкість кровотоку в яєчковій артерії в межах сім’яного канатика знижується до 14,90±1,20 см/с проти 19,30±1,46 см/с, а об’ємний кровоток зменшився до 14,20±1,15 мл/с проти 16,50±1,20 мл/с у контролі. В досліджуваних гістологічних мікропрепаратах, виготовлених з біоптатів яєчок неплідних чоловіків діаметр звивистих сім’яних трубочок зменшився в порівнянні з контролем. Проведені лабораторні дослідження еякуляту у чоловіків свідчать про зменшення як його об’єму, так і концентрації у ньому сперматозоїдів.
Keywords: епідемічний паротит; яєчко; гемодинаміка; сперматогенез