ОЦІНКА ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ АПАРАТУ МАРКО РОСА В ОРТОДОНТИЧНОМУ ЛІКУВАННІ ДІТЕЙ ЗІ СКУПЧЕНІСТЮ ЗУБІВ - Дмитренко, М.І.; Смаглюк, Л.В.; Барковська, А.Д. (Світ медицини та біології, 2024)
Пацієнтам зі скупченістю зубів властивий різний ступінь естетичних, морфологічних і функціональних порушень, які загалом погіршують стан їх загальносоматичного здоров’я. Незважаючи на те, що етіологія скупченості зубів мультифакторна, більшість дослідників вважають, що причиною її виникнення і розвитку, передусім, є недостатня кількість місця в зубному ряду. Метою даного дослідження була оцінка ефективності використання апарату Марко Роса в ортодонтичного лікуванні дітей із скупченістю зубівна підставі результатів анкетування. Отримані дані свідчать, що перевагами апарату Марко Роса є відсутність зміни ангуляції верхніх перших постійних молярів, швидкий і стабільний ефект скелетного розширення та 90,5 % задоволеності лікуванням. Врахування результатів проведеного дослідження дозволить підвищити ефективність ортодонтичного лікування дітей зі скупченістю зубів.
Keywords: діти; верхня щелепа; зубощелепні аномалії; скупченість зубів; ортодонтичне лікування; апарат Марко Роса