НИТКИ ЛАМБЛА ЯК ФАКТОР РИЗИКУ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ, ЗОКРЕМА ІШЕМІЇ, БЕЗ ОБСТРУКЦІЇ КОРОНАРНИХ АРТЕРІЙ - Лизогуб, В.Г.; Савченко, О.В.; Тиравська, Ю.В.; Надім, Т.; Соболь, В.О.; Крамарова, В.Н. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою роботи було обстежити пацієнтів з нитками Ламбла та виявити основні скарги та серцево-судинні захворювання, що реєструвалися у даній групі. Особливу увагу звернено на можливі патогенетичні механізми при ішемії без обструкції коронарних артерій, що була спровокована нитками Ламбла з внутрішньокардіальними мікротромбами та феноменом локальних гіперехогенних змін у даній групі. Всім пацієнтам окрім ехокардіографії проводився збір анамнезу, фізикальне обстеження, 24-годинне Холтерівське моніторування. Як приклад, наведений випадок ниток Ламбла з внутрішньокардіальним мікротромбозом у пацієнтки молодого віку з ішемією без обструкції коронарних артерій. Підкреслено необхідність вивчення мікрореологічних змін, як важливої патогенетичної ланки серцево-судинних захворювань. Запропоновано патогенетично обґрунтоване лікування пацієнтів з даною патологією. Стаття націлена звернути увагу наукової спільноти на нитки Ламбла, як фактор ризику кардіоваскулярних захворювань.
Keywords: нитки Ламбла; серцево-судинні захворювання; ішемія без обструкції коронарних артерій; кардіальний мікротромбоз; ефект спонтанного контрастування; в’язкість крові