МУЛЬТИФОКАЛЬНИЙ АТЕРОСКЛЕРОЗ У ХВОРИХ НА ЦУКРОВИЙ ДІАБЕТ 2 ТИПУ У ПОЄДНАННІ З МЕТАБОЛІЧНИМ СИНДРОМОМ - Рзаєва, Р.А.; Карімова, Н.Б.; Аббасова, М.Р.; Гурбанов, Я.З. (Світ медицини та біології, 2024)
У статті представлені результати частоти реєстрації випадків мультифокального атеросклерозу та множинних атеросклеротичних бляшок у різних судинах у хворих на цукровий діабет 2-го типу у поєднанні з метаболічним синдромом. Показано, що у хворих на цукровий діабет 2-го типу як з метаболічним синдромом, так і без нього, частіше визначаються як мультифокальний атеросклероз, так і множинні атеросклеротичні бляшки. Частота мультифокального атеросклерозу була достовірно вищою у хворих на цукровий діабет (незалежно від наявності супутнього метаболічного синдрому) порівняно з пацієнтами без діабету та метаболічного синдрому аналогічного віково-статевого складу. Тільки у хворих на цукровий діабет 2 типу у поєднанні з метаболічним синдромом були виявлені множинні атеросклеротичні бляшки в одних і тих же судинах на відміну від пацієнтів без діабету та метаболічного синдрому. Таким чином, було продемонстровано суттєвий вплив цукрового діабету на швидкий розвиток та прогресування атеросклерозу, який посилюється при ускладненні метаболічним синдромом.
Keywords: цукровий діабет 2 типу; метаболічний синдром; атеросклероз; атеросклеротичні бляшки; великі судини