ПРОФІЛАКТИКА ПЛАЦЕНТАРНОЇ ДИСФУНКЦІЇ У ВАГІТНИХ ЗІ СТОМАТОЛОГІЧНОЮ ПАТОЛОГІЄЮ - Ситнікова, В.О.; Рожковська, Н.М.; Рожко, П.Д.; Лисенко, В.В.; Надворна, О.М.; Ліхачов, В.К. (Світ медицини та біології, 2024)
У вагітних внаслідок змін мікробіоти, характеру харчування, недостатнього рівня гігієни порожнини рота, підвищується рівень маркерів запалення, що може сприяти порушенню функціонування фетоплацентарного комплексу. Метою дослідження була оцінка впливу стоматологічної патології у вагітних на ризик розвитку дисфункції плаценти. Досліджено 87 вагітних, в тому числі 57 жінок з патологією твердих тканин зуба та тканин пародонту та 30 вагітних без ознак стоматологічної патології. Вивчали мікробіоценоз порожнини рота, показники гормонального, біохімічного та біофізичного профілю, морфологічні зміни плацент. Визначено позитивний кореляційний зв’язок показників інфікування порожнини рота з патологією пародонта (r=0,58–0,63, p
Keywords: вагітність; плацента; пародонт; карієс; гінгівіт; фетоплацентарний комплекс; плацентарна дисфункція