РЕМОДЕЛЮВАННЯ СТРУКТУРНИХ КОМПОНЕНТІВ КАПСУЛИ СЕЛЕЗІНКИ ЩУРІВ ПІД ДІЄЮ КОМПЛЕКСУ ХІМІЧНИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Мамай, О.В.; Білаш, С.М.; Проніна, О.М.; Коптев, М.М.; Пирог-Заказнікова, А.В.; Олійніченко, Я.О.; Гречка, В.В. (Світ медицини та біології, 2024)
Селезінка, хоч і часто недооцінювана, є особливо важливою складовою імунної системи, яку деякі науковці називають «забутим» органом. Її значення та роль, на нашу думку, безперечно необхідні для підтримання та регуляції імуногенних та захисних процесів організму. Селезінка відіграє ключову роль не тільки як універсальний орган гематопоезу у плода і забезпечує сталість складу та властивостей крові, але й як вирішальний орган у процесі антигензалежної диференціації Т- і В-лімфоцитів. До того ж стан сполучнотканинної каспули селезінки, яка є складовою частиною опорно-скоротливого апарату, потребує додаткового вивчення для розуміння патофізіологічних механізмів впливу комплексу хімічних харчових добавок на біологічні структури імунної системи, що й стало метою дослідження. У роботі, за допомогою гістологічного та морфометричного методів дослідження, було проведено визначення загальних середніх показників товщини сполучнотканинної капсули селезінки. Встановлено, що введення комплексу харчових хімічних добавок білим експериментальним щурам призводить на ранніх етапах до стоншення та деструкції сполучнотканинної капсули а на пізніх термінах до значного потовщення капсули за рахунок гіпергідратації аморфної речовини та деструкції і набухання волокнистого компоненту.
Keywords: органи кровотворення та імунного захисту; морфометрія; селезінка; лімфоїдні вузлики; синусоїд; харчові добавки; глутамат натрію; нітрит натрію; Понсо 4R; сполучнотканинна капсула