РОЛЬ ЕКСПРЕСІЇ БІЛКУ HMGB1 У НЕОНАТАЛЬНОМУ СЕПСИСІ - Оруджева, П.А. (Світ медицини та біології, 2024)
Неонатальний сепсис є важливою проблемою світової охорони здоров'я, щорічно вражаючи близько 3 мільйонів новонароджених та призводячи до 375 000 смертей на 2019 рік. Незважаючи на досягнення в галузі молекулярної діагностики, своєчасна та точна діагностика неонатального сепсису залишається проблемою. Високорухливий білок групи B1, модулятор імунних та метаболічних процесів, був ідентифікований як критично важливий гравець у патогенезі різних захворювань, включаючи рак та травматичний шок. У цьому огляді вивчається роль високорухомого білка групи box 1 у патогенезі неонатального сепсису, з упором на його механізми секреції, його участь у запальних реакціях та його потенціал як терапевтичну мішеню. Ця роль складна і багатогранна, і дослідження вказують як на захисні, так і згубні ефекти в залежності від контексту. Розуміння функції високорухливого білка групи B1 може призвести до покращення діагностичних маркерів та таргетної терапії, зрештою покращуючи результати для уражених новонароджених.
Keywords: білок групи високорухомого білка групи B1; новонароджений; сепсис; запалення; імунітет