КЛІНІКО-МОРФОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ЛЕТАЛЬНОГО ВИПАДКУ ПРОГРЕСУЮЧОЇ МУЛЬТИФОКАЛЬНОЇ ЛЕЙКОЕНЦЕФАЛОПАТІЇ - Старченко, І.І.; Филенко, Б.М.; Ройко, Н.В.; Проскурня, С.А.; Прилуцький, О.К. (Світ медицини та біології, 2024)
Прогресуюча мультифокальна лейкоенцефалопатія – рідкісне тяжке прогресуюче демієлінізуюче захворювання центральної нервової системи, що виникає внаслідок реактивації поліомавірусу при імунодефіцитних станах. Наразі прогресуюча мультифокальна лейкоенцефалопатія є невиліковним захворюванням з несприятливими наслідками. У статті проаналізовано випадок прогресуючої мультифокальної лейкоенцефалопатії на основі історії хвороби та патологоанатомічного дослідження померлого. При цьому у пацієнта не було ознак імуносупресії, діагноз був підтверджений гістологічно. Деякі публікації вказують на те, що прогресуюча мультифокальна лейкоенцефалопатія без явної імуносупресії може становити значну частку випадків цього захворювання, а частота прогресуючої мультифокальної лейкоенцефалопатії без явної імуносупресії потенційно може бути ще вищою. Можна припустити, що період дисфункції імунного нагляду за життєвим циклом вірусу може бути достатнім для виникнення необхідної віремії в імунокомпетентних пацієнтів. Хоча прогресуюча мультифокальна лейкоенцефалопатія зустрічається рідко, лікарі завжди повинні пам'ятати про можливість розвитку цього захворювання з подібною клінічною картиною у пацієнтів без ознак імуносупресії.
Keywords: патоморфологія; JC-вірус; діагностика; етіологія; імунодефіцит