ВИКОРИСТАННЯ КЛАСИФІКАЦІЇ AWaRe ДЛЯ ОЦІНКИ ВІДПОВІДНОСТІ АМБУЛАТОРНОЇ АНТИМІКРОБНОЇ ТЕРАПІЇ ДІТЕЙ - Хайтович, М.В.; Темірова, О.А.; Кирильчук, К.Ю.; Сова, В.А.; Турчак, Д.В. (Світ медицини та біології, 2024)
В умовах амбулаторної допомоги дітям поширеним явищем є надмірне використання антибіотиків, що вказує на важливість впровадження в амбулаторну практику програм адміністрування антимікробних препаратів. Метою дослідження було встановити відповідність вибору антимікробних препаратів при амбулаторному лікуванні дітей класифікації AWaRe. Проведено ретроспективний аналіз схем антимікробної терапії 30 послідовних дітей в амбулаторних умовах. Встановлено, що переважно (56,7 %) призначались препарати цефалоспоринового ряду 2-ї (цефуроксим) та 3-ї генерації (цефподоксим та цефіксим); досить часто (по 3 дітей) – амінопеніциліни, сульфаніламіди та нітрофурани, по 1 пацієнту отримували макролід азитроміцин, фторхінолон офлоксацин, тетрацикліновий антибіотик доксициклін, лінкозамід кліндаміцин. Всі призначення антимікробних препаратів були обґрунтовані наявністю бактеріальної інфекції та відповідали чинним клінічним настановам. Серед призначених антимікробних препаратів 19 (цефалоспорини, фторхінолони, макроліди) належали до групи спостереження (Watch), решта – до групи доступу (Access). Отже, у 63,3 % випадках дітям в амбулаторних умовах призначались препарати групи спостереження, що може сприяти поширенню антимікробної резистентності і вказує на необхідність здійснення амбулаторного адміністрування антимікробних препаратів.
Keywords: дитина; амбулаторні пацієнти; антимікробні лікарські засоби; антимікробна резистентність; адміністрування антимікробних препаратів