АНОМАЛЬНІ ВИДІЛЕННЯ З ПІХВИ У ЖІНОК РЕПРОДУКТИВНОГО ВІКУ І МЕТОДИ БОРОТЬБИ З НИМИ - Хамідова, Н.А.; Мамедханова, І.А. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було визначення оцінки молодими жінками виділень із піхви та їх традиційних практик щодо виділень. Форма збору даних складалася в цілому з опитувальника, що включає 4 розділи і 46 питань. Частота аномальних виділень із піхви, що спостерігаються у дослідженні, склала 19,3 %. Серед жінок частка використання традиційних методів при скаргах виділення з піхви становить 14,2 %. Традиційні методи, що використовуються при аномальних виділеннях, полягали в питті соку цибулі, часнику, петрушки (14,7 %), закладанні у піхву вати або тканини (11,2 %), промиванні піхви відварами цибулі, петрушки, кропиви, ромашки (2,5 %), оцтом, содою чи протирання піхви соком лимона (0,9 %), або часнику (1,8 %). 12,6 % жінок, які використовують традиційні методи, заявили, що метод ефективний. Рекомендується оцінити традиційну практику, що застосовується при інфекціях сечостатевих шляхів, розглянути такі результати, як ефективність, шкода, вартість, провести регіональні та більші дослідження.
Keywords: піхва; виділення з піхви; лактобактерії; жінки; бактеріальний вагіноз