ВПЛИВ ПОСТТРАВМАТИЧНОГО СТРЕСОВОГО РОЗЛАДУ НА ГЕМОМІКРОЦИРКУЛЯТОРНЕ РУСЛО ВЕЛИКИХ БРОНХІВ ЩУРІВ ТА ЙОГО КОРЕКЦІЯ КВЕРЦЕТИНОМ - Білаш, С.М.; Коптев, М.М.; Проніна, О.М.; Пирог-Заказникова, А.В.; Олійніченко, Я.О.; Донченко, С.В.; Кононов, Б.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Сьогодні у зв'язку із складними політичною та соціально-економічною ситуаціями, які обтяжені бойовими діями, значно ускладнилися умови життєдіяльності та стан здоров'я громадян України, зросла кількість стресових та травмівних ситуацій, що може спричинити розвиток посттравматичного стресового розладу. Експериментально доведено, що легені є органом, надзвичайно чутливим до стресових впливів, на тлі яких виникають розлади гемомікроциркуляції та прояви ендотеліальної дисфункції. У роботі висвітлені результати експериментального дослідження впливу посттравматичного стресового розладу на гемомікроциркуляторне русло великих бронхів щура та його корекції кверцетином. Показано, що цей чинник викликає суттєві морфологічні зміни у судинах гемомікроциркуляторного русла великих бронхах щурів, які проявляються порушенням гемомікроциркуляції з розвитком явищ стазу крові, спазмуванням артеріол, розширенням обмінних і ємнісних гемомікросудин з явищами діапедезу еритроцитів у гіпергідратовану та інфільтровану лейкоцитами периваскулярну сполучну тканину. Внутрішньоочеревинне введення водорозчинного комплексу кверцетину 1 раз за добу протягом 7-ми діб значно нівелює розвиток структурних змін у судинах гемомікроциркуляторного русла великих бронхів щурів, що свідчить про ефективність цього засобу як стреспротектора.
Keywords: посттравматичний стресовий розлад; бронхи; гемомікроциркулярне русло; легені; морфологічні зміни; структурно-метаболічні зміни; корекція