МОРФОМЕТРИЧНІ ОСОБЛИВОСТІ ПЕРЕБУДОВИ КІНЦЕВИХ ВІДДІЛІВ ПІДНИЖНЬОЩЕЛЕПНИХ СЛИННИХ ЗАЛОЗ ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК - Єрошенко, Г.А.; Бєляєв, І.С.; Шевченко, К.В.; Клепець, О.В.; Ваценко, А.В.; Шарлай, Н.М.; Павлюк, М.М. (Світ медицини та біології, 2024)
Вживання комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо- 4R призводить до змін морфометричних показників кінцевих відділів піднижньощелепних слинних залоз щурів, і на ранніх стадіях експерименту виражалось достовірним зменшенням діаметру зовнішнього, діаметру внутрішнього та висоти епітеліоцитів. В подальшому протягом експерименту спостерігався хвилеподібний харарктер змін морфометричних показників кінцевих відділів піднижньощелепних слинних залоз щурів, що в очевидь пов’язано з дією компенсаторно-відновлювальних реакцій організму, але повного відновлення не відбувалось, і на 8-му тижні спостерігалось достовірне збільшення всих морфометричних параметрів, щодо показників у контрольній групі. В очевидь, скдадові комплексу харчових добавок, призвели до змін секреторної активності серомукозних гландулоцитів протягом експерименту та постійної перебудови секреторного апарату, так як підвищення секреторної активності пов’язане із збільшенням об’єму трансмурального транспорту рідини із судин мікроциркуляторного русла в інтерстицій, таким чином збільшення морфометричних показників – є морфологічним підтвердженням підвищення функціональної активності серомукозних клітин кінцевих відділів слинних залоз. Так як, на кінець експерименту морфометричні показники діаметру зовнішнього та висоти епітеліоцитів залишались достовірно більші, за такі у контрольній групі, це призвело до зменшення діаметру внутрішнього та виражалось процесом постійної стимуляції серомукозних клітин, що гістологічно підтверджевалось зміною базофілії на користь білкового компоненту основної частини гландулоцитів кінцевих відділів, але були виявлені окремі ділянки, де спостерігалось явище ослизніння та перебудови секретоного апарату на користь вуглеводів
Keywords: харчові добавки; глутамат натрію; нітрит натрію; Понсо- 4R; слинні залози; кінцеві відділи; щури