ВПЛИВ НАНОДИСПЕРСНОГО ДІОКСИДУ ЦЕРІЮ НА СУДИННЕ РУСЛО ПЕЧІНКИ ЗА УМОВ МОДЕЛЮВАННЯ ХРОНІЧНОГО АЛКОГОЛЬНОГО ГЕПАТИТУ - Микитенко, А.О.; Акімов, О.Є.; Єрошенко, Г.А.; Непорада, К.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Хронічне вживання алкоголю змінює мікроциркуляцію печінки і, в залежності від тривалості і дози етанолу, може мати різні негативні наслідки. Нанодисперсний діоксид церію може бути ефективним засобом патогенетичної корекції етанол-індукованих змін в печінці. Метою роботи було вивчити вплив нанодисперсного діоксиду церію на морфометричні показники мікроциркуляторного русла печінки щурів за умов моделювання хронічного алкогольного гепатиту. Експерименти виконані на 24 білих статевозрілих щурах-самцях лінії Wistar, вагою 180-220 г. Тварини моделювали хронічний алкогольний гепатит за Степановим Ю.М. (2017) і внутрішньошлунково вводили нанокристалічний діоксид церію в дозі 1 мг/кг об’ємом 2,9 мл/кг. Визначали морфометричні параметри внутрішнього діаметра судинного русла печінкової часточки; просвіт капілярів навколо центральної вени та печінкової тріади. Моделювання хронічного алкогольного гепатиту призводить до розширення центральної вени та звуження міжчасточкових артерій та вен і часточкових артеріол та венул. Введення нанодисперсного діоксиду церію на фоні моделювання хронічного алкогольного гепатиту розширює звужені алкоголем просвіти міжчасточкових артерій та вен і часточкових артеріол та венул, не впливаючи на діаметр центральної вени.
Keywords: нанодисперсний діоксид церію; судинне русло; хронічний алкогольний гепатит; печінка; щури