КРАНІОТОПОГРАФІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРЯМОЇ ПАЗУХИ ТВЕРДОЇ ОБОЛОНКИ ГОЛОВНОГО МОЗКУ У ЛЮДЕЙ ЗРІЛОГО ВІКУ У НОРМІ - Сербін, С.I.; Дубина, С.O.; Бoндapeнкo, C.B.; Гринь, B.Г.; Cвінцицькa, H.Л.; Уcтeнко, P.Л.; Бiлaш, B.П. (Світ медицини та біології, 2024)
Для нашого дослідження був використаний трупний матеріал від 40 людей різного віку та статі. Нами були виготовлені корозійні препарати прямого синуса твердої оболони головного мозку. У нашому дослідженні були використані різноманітні методи дослідження для морфологічних досліджень: топографо-анатомічне препарування на макроскопічному та мікроскопічному рівнях, краніо-морфометричне дослідження прямої пазухи, застосування акрилової пластмаси для виготовлення корозійних препаратів прямого синусу твердої оболони головного мозку, метод ін’єкції. Отримані нами мофометричні показники щодо прямої пазухи піддавалися варіаційно-статистичному аналізу. Також нами був застосований метод комп’ютерно-графічноного аналізу. Дані нашого дослідження можливо використати при плануванні оперативних втручань на структурах твердої оболони головного мозку – перш за все на прямих пазухах твердої оболони головного мозку.
Keywords: людина; зрілий вік; тверда оболонка головного мозку; пряма пазуха; краніотопографічний метод