ОСНОВНІ ПРИНЦИПИ МОДЕЛЮВАННЯ ЛІПОСАКЦІЇ ТА АБДОМІНОПЛАСТИКИ В ЕКСПЕРИМЕНТІ - Тромбола, О.В.; Атаманюк, О.Ю. (Світ медицини та біології, 2024)
Згідно прогнозів, до 2035 року 50 % населення світу страждатиме на ожиріння, розробку ефективних експериментальних моделей корекції наслідків якого, у вигляді естетичних дефектів передньої черевної стінки, ми взяли за мету. Шляхом дотримання дієти із високим вмістом вуглеводів та насичених жирів було досягнуто ожиріння у 100 % дослідних тварин. Для забезпечення можливості умовної екстраполяції отриманих результатів на людей, втручання та їх комбінація проводилась із дотриманням основних принципів клінічної оперативної техніки. Рівень післяопераційних ускладнень коливався від 7,1 % до 14,3 %, а зміни антропометричних показників, що зазнали впливу ожиріння, досягнули естетичного покращення й характеризувался статистичною достовірністю (p
Keywords: ліпосакція; абдомінопластика; ожиріння; експеримент; передня черевна стінка; естетичні дефекти