АНАЛІЗ МЕТОДІВ ПРОФІЛАКТИКИ ІНТРА- ТА ПІСЛЯОПЕРАЦІЙНИХ УСКЛАДНЕНЬ, ЯКІ ВИНИКАЮТЬ ПРИ ВИДАЛЕННІ ЗУБА - Локес, К.П.; Аветіков, Г.Д.; Іваницька, О.С.; Стебловський, Д.В.; Скікевич, М.Г.; Іваницький, І.О.; Аветіков, Д.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Літературні дані відзначають частоту накопичення 4,6–30,9 % після даного хірургічного втручання, яке може виникнути інтраопераційно або розвинутися в післяопераційному періоді і мати загальний або місцевий характер. Метою дослідження було провести аналіз методів профілактики ускладнень після видалення зубів шляхом аналізу вітчизняних та зарубіжних літературних джерел. Проведено аналіз літературних джерел вітчизняних та зарубіжних авторів. В останні роки були запропоновані та використані різні методи мінімізації післяопераційних ефектів, такі як введення збагаченого тромбоцитами фібрину, використання лазера, кріотерапії, ін’єкції різних препаратів, формування різних форм слизово-окислювальних клаптів. Широкий спектр методик дозволяє лікарю-стоматологу мінімізувати ризик ятрогених ускладнень. Але в даний час недостатньо обґрунтовані особливості профілактичних заходів, які дозволяють лікарю-стоматологу створити фізіологічний оптимум для такого поширеного хірургічного стоматологічного втручання, як видалення третього моляра нижньої щелепи.
Keywords: видалення зуба; ускладнення; дефект кісткової тканини; загоєння рани; остеогенез; профілактика