ЕФЕКТИВНІСТЬ СКЛЕРОЗУЮЧОЇ ТЕРАПІЇ ПРИ ЛІКУВАННІ ГІПЕРТРОФІЧНОГО ГІНГІВІТУ - Алієва, Г.Г. (Світ медицини та біології, 2024)
Етіологія, патогенез та лікування гінгівіту є однією з актуальних та невирішених проблем сучасної стоматології. У зв’язку із цим серед захворювань пародонту особливе значення має гіпертрофічний гінгівіт. Відомо, що гіпертрофічний гінгівіт відрізняється складністю етіопатогенезу, хронічним перебігом та наявністю помилкової пародонтальної кишені в порівнянні з катаральним та виразково-некротичним гінгівітом. У той самий час лікування даної патології вимагає ширшого спектра лікування порівняно з іншими, оскільки у багатьох випадках результати лікування не є ефективними і тривалими. З огляду на це, ми провели склеротерапію стоматологічним препаратом на основі лауромакроголу-400 при лікуванні хронічного фіброзно-гіпертрофічного гінгівіту. В результаті проведених досліджень встановлено, що внаслідок застосування препарату з метою склерозуючої терапії, основні симптоми гіпертрофічного гінгівіту були усунені в короткий термін, а результати лікування мали довгостроковий характер. Це підтверджують результати спостережень, проведені відповідно через 6 та 12 місяців після закінчення лікування.
Keywords: хронічний гіпертрофічний гінгівіт; склерозуюча терапія; лауромакрогол; гідрофосфат натрію; дегідрофосфат калію