ЗНАЧЕННЯ РЕЛЬЄФУ ПІДНЕБІННЯ ДЛЯ ВЕРХНЬОГО ПОВНОГО ПРОТЕЗУ - Байрамов, Ю.І. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження була візуальна оцінка відображення рельєфу піднебіння на зовнішній поверхні базису протеза. В рамках завдань дослідження було обстежено 204 пацієнти (102 чоловіки та 102 жінки) віком 45–90 років, які звернулися з приводу вторинної повної адентії, які не отримували ортопедичне лікування протягом останніх 2 років через стоматологічний статус. При ортопедичному лікуванні повними знімними протезами верхньої щелепи щодо вторинної повної адентії використано удосконалений метод, а також проведено доопрацювання на 2-му та 4-му технічних етапах. Більшістю хворих (196 хворих, 96,1 %) внаслідок застосування вдосконаленого методу відзначено збереження почуття смаку, задовільні результати збереження отримано у 186 хворих (91,2 %) і лише в 7 (3,43 %), були проблеми з вимовою. Таким чином, удосконалені способи ефективні для лікування повної вторинної адентії.
Keywords: вторинна повна адентія; повний знімний пластинчастий протез; ортопедичне лікування; протезне ложе