ВПЛИВ ПСИХОЕМОЦІЙНИХ ПОРУШЕНЬ НА ПАРАМЕТРИ ТОВЩИНИ ІНТИМА-МЕДІА СОННИХ АРТЕРІЙ ТА ФАКТОР НЕКРОЗУ ПУХЛИН-α У ЧОЛОВІКІВ МОЛОДОГО ВІКУ З АРТЕРІАЛЬНОЮ ГІПЕРТЕНЗІЄЮ - Біловол, О.М.; Князькова, I.I.; Kірієнко, O.M.; Кузьмінова, Н.В.; Міщенко, В.К.; Kірієнко, Д.О.; Абрамова, Л.П. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою роботи було вивчити особливості змін параметрів структурного стану загальних сонних артерій, а також сироваткового вмісту фактору некрозу пухлин-α в залежності від психоемоційного статусу у чоловіків молодого віку з артеріальною гіпертензією. Обстежено 76 чоловіків (середній вік 36,4±3,5 років) з артеріальною гіпертензією 1 ступеня, з яких 55 осіб з помірною та високою тривожністю (група 1) та без порушень психоемоційного статусу (група 2). Групу контролю склали 20 здорових чоловіків. Встановлено, що у групі 1 рівні систолічного та діастолічного артеріального тиску при офісному вимірюванні та добовому моніторингу перевищували (p
Keywords: артеріальна гіпертензія; психоемоційні порушення; фактор некрозу пухлин-α; комплекс інтима-медіа