МЕТАЛЕВІ КЛІПСИ ЯК МАРКЕРИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ В ОЦІНЦІ РЕЗУЛЬТАТІВ НЕОАД’ЮВАНТНОЇ ХІМІОТЕРАПІЇ - Гамбарова, Г.Х.; Аскерова, Х.Є.; Агамалієва, А.Дж.; Панахова, М.С.; Агабейлі, Л.З.; Горчієва, Г.С. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було вивчити особливості використання хірургічних кліпс в якості маркерів локалізації пухлини у хворих на рак молочної залози та впливу на відповідь після неоад'ювантної хіміотерапії. У 14 пацієнтів (16 уражень) перед операцією з приводу неоад'ювантної хіміотерапії було встановлено хірургічну кліпсу під ультразвуковим контролем. Протягом 8–10 днів до операції проводили контрольну мамографію, ультрасонографію та магнітно-резонансну томографію для оцінки відповіді на лікування після неоад'ювантної хіміотерапії. 10 уражень зазнали консервативної хірургії молочної залози, решта – 6 уражень – було проліковано модифікованою радикальною мастектомією. Не було жодних ускладнень у патологічній оцінці зразка через встановлені хірургічні кліпси. Часовий інтервал від встановлення кліпси до проведення мамографії після процедури та операції становив 38,1±12,4 днів та 115,7±28,4 днів, відповідно. Середня кількість вставлених кліпс становила 2,1±0,8. Наші результати показали, що хірургічні кліпси допомагають візуалізувати пухлини та їх локалізацію різними методами візуалізації, добре переносяться та є безпечними для пацієнта, не впливають на терапевтичну відповідь після неоад’ювантної хіміотерапії.
Keywords: злоякісне новоутворення молочної залози; консервативна хірургія молочної залози; повна патологічна ремісія; рентгенщільний маркер