ПРОГНОЗУВАННЯ НЕВРОЛОГІЧНИХ РОЗЛАДІВ У ХВОРИХ НА СИСТЕМНИЙ ЧЕРВОНИЙ ВОВЧАК - Кальбус, О.І.; Макаров, С.О.; Нефьодов, О.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Стаття присвячена проблемі прогнозування неврологічних порушень, що виникають у пацієнтів із системним червоним вовчаком. Як можливі предиктори розвитку неврологічних розладів при цьому захворюванні були запропоновані різні клінічні та параклінічні параметри, такі як активність захворювання, клінічні прояви захворювання, наявність певних видів антитіл і так далі. Нами було проведено комплексне обстеження 64 пацієнтів із системним червоним вовчаком. На підставі отриманих результатів клініко-неврологічного, нейропсихологічного, нейровізуалізаційного та імунологічного досліджень нами були виділені основні фактори, які можуть розглядатися як предиктори розвитку неврологічних проявів системного червоного вовчака, найбільша роль серед яких відводиться антифосфоліпідним антитілам. Використовуючи отримані дані, згодом була розроблена прогностична модель неврологічних порушень у пацієнтів з вовчаком.
Keywords: нейропсихіатричний системний червоний вовчак; автоантитіла; антифосфоліпідні антитіла; прогнозування; предиктори