ПОРІВНЯЛЬНА МОРФОМЕТРИЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА ДВОПЕРИСТОГО М’ЯЗА СТЕГНА ЗА ДАНИМИ УЛЬТРАЗВУКОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ - Каратєєва, С.Ю.; Слободян, О.М.; Цуркан, І.М.; Козловська, Г.О.; Гродецький, В.К. (Світ медицини та біології, 2024)
Дослідження виконано на 48-ми юнаках, віком від 16 до 18 років, Основну групу становлять 32 респондента, контрольну – 16 студентів Усім респондентам було проведено морфометричне дослідження за допомогою ультразвукової діагностики прямого м’яза стегна. В результаті проведеного порівняння морфометричних параметрів двоперистого (прямого) м’яза стегна за даними ультразвукового дослідження встановлено, що об’єм у верхній третині m.réctus fémoris більший у професійних футболістів, порівняно з студентами-футболістами на 31,2 %, на 37,6 %, порівняно з контрольною групою. Також, у студентів-футболістів об’єм m.réctus fémoris в верхній третині на 9,4 % більший, порівняно з контрольною групою. В середній третині більший у професійних футболістів на 39,3 %, порівняно з студентами-футболістами та на 35,4 %, порівняно з контрольною групою. В нижній третині більший у професійних футболістів на 28,1 %, порівняно з студентами-футболістами, та на 21,1 %, порівняно з контрольною групою. Різниці об’єму m.réctus fémoris в середній та нижній третині між студентами-футболістами та контрольною групою практично немає.
Keywords: м’язи; анатомія; морфометрія; ультразвукове дослідження