ГОСТРИЙ ПЕРИТОНІТ ТА МОЖЛИВИЙ ЗВ’ЯЗОК З ПОЛІМОРФІЗМАМИ ГЕНА 5,10-МЕТИЛЕНТЕТРАГІДРОФОЛАТРЕДУКТАЗИ rs1801133 ТА rs1801131 - Кароль, І.В.; Зябліцев, С.В.; Біляєва, О.О. (Світ медицини та біології, 2024)
Метою дослідження було проведення аналізу стану пацієнтів з гострим перитонітом та встановлення зв’язку з поліморфізмами гена 5,10-метилентетрагідрофолатредуктази rs1801133 і rs1801131. 100 пацієнтів, які були прооперовані з приводу перитоніту, за діагнозом було розподілено на три групи: 1-а – гострий апендицит (48 %), 2-а – гострий холецистит (32 %) і 3-я – інші захворювання (22 %), у тому числі, перфоративна виразка шлунку або дванадцятипалої кишки (8 %), перфорація пухлини (3 %), травми черевної порожнини (3 %), защемлена грижа (2 %) та кишкова непрохідність (4 %). У якості контролю залучено 50 осіб без такої патології. Алельний поліморфізм rs1801133 гена 5,10-метилентетрагідрофолатредуктази мав зв’язок з розвитком перитоніту (за винятком пацієнтів з гострим апендицитом): мутантна алель А збільшувала ризик перитоніту у порівнянні з контролем (ВШ 1,9; 95 % ВІ 1,06-3,49; р=0,038). Алельний поліморфізм rs1801131 гена 5,10-метилентетрагідрофолатредуктази збільшував ризик перитоніту у пацієнтів з гострим апендицитом у порівнянні зі всіма іншими діагнозами (ВШ 2,03; 95 % ВІ 1,07-3,84; р=0,039). Результати роботи показали, що ризик перитоніту залежав від наявності поліморфізмів rs1801133 і rs1801131 гена 5,10-метилентетрагідрофолатредуктази.
Keywords: перитоніт; 5; 10-метилентетрагідрофолатредуктази; rs1801133; rs1801131; поліорганна недостатність