РЕНТГЕНОЛОГІЧНА СТОМАТОЛОГІЧНА ХАРАКТЕРИСТИКА АГЕНЕЗІЇ ПОСТІЙНИХ ВЕРХНІХ БІЧНИХ РІЗЦІВ ТА ЇЇ ЧАСТОТА СЕРЕД ОРТОДОНТИЧНИХ ПАЦІЄНТІВ - Куроєдова, В.Д.; Коробов, П.С.; Виженко, Є.Є.; Галич, Л.Б. (Світ медицини та біології, 2024)
Агенезія верхніх бічних різців, як правило, є багатофакторною клінічною безсимптомною патологією з порушенням естетики, функції та психологічними проблемами у пацієнтів. Метою дослідження було виявлення стоматологічних рентгенологічних особливостей у ортодонтичних пацієнтів України з агенезією верхніх бічних різців на ортопантомограмах та визначення частоти виникнення агенезії серед пацієнтів-ортодонтів України за допомогою обсерваційного перехресного дослідження. Виявлено, проаналізовано та виміряно ортопантомограми 30 пацієнтів віком 7–25 років з агенезією постійних верхніх бічних різців. За результатами нашого дослідження, у пацієнтів жіночої статі наявність агенезії постійних верхніх бічних різців має вірогідний прямий зв’язок з кутами нахилу центральних різців (r=0,847, p=0,0), з наявністю тимчасових бічних різців (r=0,972, p=0,0) та з кутами нахилу іклів (r=0,532, p=0,002). У пацієнтів чоловічої статі встановлено прямий зв’язок наявності агенезії постійних верхніх бічних різців з кутами нахилу центральних різців (r=0,815, p=0,000), з наявністю тимчасових бічних різців (r=0,972, p=0,000) та з кутами нахилу іклів (r=0,532, p=0,002). Частота агенезії верхніх бічних різців серед українських ортодонтичних пацієнтів становить 1,9 %.
Keywords: агенезія верхніх постійних бічних різців; рентгенологічна діагностика; кути нахилу верхніх центральних різців; кути нахилу верхніх іклів